Anıl Kıral

Karalamalarım

Spor - 19/03/2024

Bahreyn GP izlenimlerim ve yol defteri

Formula 1 2024 sezonunun açılış yarışı olan Bahreyn yarışına katılma imkanı buldum. Bu yazımda Bahreyn’in diğer yarışlara göre olan avantajları, dezavantajları ve gitmek isteyenler için ufak bir yol gösterici rehber olabilecek deneyimlerimi anlatmak istedim. Detaylı bir şekilde yazıya geçmeden önce özet olarak hem gece yarışı olduğu için, hem şehrin küçük olması dolayısı ile hem de organizasyonun kalitesi bakımından bir yarışa gitmeyi düşünen arkadaşlar için ilk önereceğim yarışlardan birisi olabilir Bahreyn.

Bilet ve tribün seçimi

Öncelikle F1 biletlerini ben tickets.formula1.com üzerinden aldım. Fakat daha sonrasında kontrol ettiğimde Bahreyn GP’nin kendi sitesinde biletlerin biraz daha uygun fiyata bulunduğunu gördüm. Bu yüzden ilk olarak bilet alacak arkadaşlar için kesinlikle önerim pistin kendi sitesinden satın almanız. Fiyat konusunun yanında bir de pist sitesinden satın aldığınız biletlerde koltuk seçebiliyorsunuz, F1 resmi sitesinde bu fırsatı size vermiyor. Buna rağmen yarışı izlenebilecek en güzel yerden izledim diyebilirim. İlk virajın çıkışı olan Üniversite 1 tribünü hem bütçe dostu hem de gerçekten bugüne kadar izlediğim yarışlar arasındaki en güzel yerdi diyebilirim. Zaten Bahreyn genel itibari ile çok fazla tribüne sahip bir pist değil, o yüzden starttan izlemek istemiyorsanız düşünmeden Üniversite tribünlerinden biletinizi alabilirsiniz.

Otel seçimi ve ulaşım

Başta da söylediğim gibi Bahreyn oldukça küçük bir şehir. Biz Havaalanına yakın bir otelde kalmayı tercih ettik, şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmemiz gerekti piste gitmek için fakat buna rağmen taksi ile birlikte 30-40 dakika gibi bir süre tuttu. Yani kısacası tüm şehri zaten 40 dakikalık bir mesafede dolaşabiliyorsunuz. Bu yüzden otel konusunda konumun çok bir önemi kalmıyor. Ulaşım ile ilgili olarak yarış dönüşünde bazı shuttle servisler bulunuyor fakat giderken şehir içinden toplu ulaşım ile rahatça gidebileceğiniz bir seçenek yok. Taksi ile gidebiliyorsunuz, bizim kaldığımız yerden yaklaşık 400-500 TL gibi bir ücret tutuyordu. 3 gün boyunca bu taksi parasını vermek ve shuttle ile dönüş yapmak yerine araba kiralamak kesinlikle çok daha akıllıca bir çözüm. Bu yüzden araba kiralamanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.

Genel pist ortamı ve organizasyon kalitesi

Bahreyn, Bakü’den sonra benim gördüğüm en kaliteli organizasyona sahipti diyebilirim. Çok uzun sürmeyen sıralar, pist alanının çok temiz olması, sürekli yardımcı olan çalışanlar ve yiyecek içecek konusundaki çok fazla seçenek, diğer pistlere kıyasla çok daha rahat bir yarış deneyimi yaşamınızı sağlıyor. İspanya, Budapeşte gibi yarışlarda hem ulaşım hem yarış alanında sürekli olarak izdiham yaşanabiliyor, bir yemek yemek için yarım saat sırada bekleyebiliyorsunuz fakat Bahreyn bu pistlere göre çok daha rahat. Bu yüzden ilk olarak farklı bir piste gidip Formula 1 yarışlarından soğumak yerine Bahreyn, Bakü gibi daha rahat ortamlarda ilk yarışınızı izlemenizi tavsiye ederim.

Formula 1 2024 sezonu hakkında

Yarışlar ile ilgili konuşacak olursak aslında bu sezon için bir çok şey ilk yarıştan belli oldu gibi. Zaten beklediğimiz sonuçları ilk yarışta görmüş olduk. Verstappen bu sene yarış kaybetmeden kazansa hiç birimiz için şaşırtıcı olmaz sanırım. Bununla birlikte Red Bull’un da ne kadar güçlü olduğunu Perez ile de görmüş olduk. Bu yüzden şimdiden şampiyon sürücü ve takım açık ara bir fark ile belli diyebilirim. Ferrari ise düşündüğümden biraz daha hızlı bir açılış yaptı. Özellikle Sainz‘ın Ferrari’den gönderilmesine rağmen çıkardığı yarış takdire şayan. Kendisinde ya bir moral düşüklüğü ya da bir sonraki sezon koltuk bulabilmek için daha fazla hırslı bir kişiliğe bürüneceğini düşünüyordum. Sanırım Sainz’ı bu sene hırslı ve hızlı bir şekilde izleyeceğiz.

Mercedes cephesinde işler yine yolunda değil gibi. Zaten Hamilton artık gözünü Ferrari sezonuna çoktan çevirmiştir, bu sezon onun için Mercedes’e veda sezonundan başka bir anlam ifade etmeyecektir. Zaten altındaki araba da bunun ötesinde bir performans sergilemesine izin vermeyecek gibi duruyor. Ancak Russel‘dan yine geçtiğimiz sezon olduğu gibi 1-2 adet çok başarılı yarış izleyeceğimizi düşünüyorum.

Bu yazımda çok fazla sezon hakkında konuşmak istemiyorum, detaylı bir yazıyı daha sonra sadece Formula 1 odaklı olarak yazmak istiyorum, bu yazı daha çok Bahreyn’e gidecekler için ufak da olsa bir bilgilendirme şeklinde olsun diye planladım. Eğer daha detaylı bilgi almak isterseniz ya da sorularınız olursa dilediğiniz zaman benimle iletişime geçebilirsiniz.

Bağlantılar

Linkedin

Twitter

Hakkımda

Kategoriler

Müzik (1)

Spor (1)

Arşiv

Mart 2024 (1)

Şubat 2024 (1)